Urbanisticko-architektonická soutěž: Háječek - 1. cena

Autoři soutěžního návrhu

Bc. Viktor Jindra / Brno
Bc. Štěpán Hirsch / Plzeň
Bc. Ondřej Kučera / Frýdek - Místek
Bc. Petr Fabík / Třebíč
Bc. Andrea Prajsová / Brno
Bc. L´ubomíra Olasová / Martin
Bc. Martina Štollová / Horní Bojanovice

Z textové části

„Stupeň pomalosti je přímo úměrný intenzitě paměti; stupeň rychlosti je přímo úměrný intenzitě zapomínání.“ (Milan Kundera)

Čím rychleji se změny odehrávají, tím hůře se lidé s prostory identifikují.
Historický park si svou tvář zachovává.

ŘEŠENÍ LOKALITY
Návrh Háječku spočívá ve vytvoření volné, variabilně využitelné plochy v okolí hvězdárny, která v současné době s okolím komunikuje špatně a v kontextu parku se ztrácí. Objekt letního kina s velkou hmotou stadionu působí těžkopádně a zvoleným způsobem provozu uzavřeně a nepřístupně. Uvolněním (zbouráním) se území hlavní cestou nad valem rozdělí na část klidovou (přírodní) krajinářského parku a část víceúčelově (kulturní) v návaznosti na stávající hvězdárnu.

Lokalita v soutoku dvou řek Malše a Vltavy v těsné blízkosti historického centra skýtá potenciál, který zůstává vlivem neatraktivnosti a nepřehlednosti místa nevyužitý. Polohou, tvarem i hovorovým názvem „Na špici“ se vyčleňuje od snížené části parku. Návrh podtrhuje a reaguje „aktivně“ (iniciativně) jasným vymezením, zviditelněním, provokuje, vybízí k navštívení. Odkazuje na historii, kdy se na tomto místě před výstavbou hvězdárny konala představení (divadelní, cirkusová).

Přečtěte si celou textovou část (34,9 kB)Obsah se otevírá do nového okna soutežního návrhu.

Naposledy upravil: Bosák Michal (BosakM(zavináč)c-budejovice(tečka)cz)
Naposledy upraveno: 3.4.2013
Publikováno od 3.4.2013