Kukačka

Věděli jste, že výrazným kuku se ozývá jen samec kukačky obecné? Kukačka je zajímavá tím, že nikdy nestaví hnízdo, ale svá vajíčka snáší do hnízd jiných ptáků. Je to jediný hnízdní parazit, který se na našem území vyskytuje. Toto chování získalo kukačce nedobrou pověst, přesto se jedná o velice zajímavého ptáka, kterého v roce 2010 vyhlásila ČSO ptákem roku, aby tak upozornila na potřebu ochrany přírody. Populace kukaček v posledních letech stále klesá.

Kukačka přilétá do Evropy ze subsaharské Afriky asi ve druhé polovině dubna. V Českých Budějovicích ji můžete zaslechnout třeba na procházce po pravém břehu Vltavy směrem na Hlubokou.

Hlas pana Kukačky

 

Naposledy upravil: Bezručová Blanka (BezrucovaB(zavináč)c-budejovice(tečka)cz)
Naposledy upraveno: 28.5.2015